Mashinky.cz

Fórum

Navigace fóra - nacházíte se zde:FórumMashinky: Tipy & TrikyNápady na zlepšení hry
Please or Registrovat to create posts and topics.

Nápady na zlepšení hry

Zdravím,

Při hraní Mashinek jsem si sesbíral pár poznatků které se zde pokusím sepsat co nejstručněji a snad i pochopitelně.

Snad to pro vývojáře bude aspoň trochu inspirace a třeba si z toho něco vezmou a do hry implementují.

Kdyby měl někdo podobnou, rozšiřující či jinou připomínku neváhejte napsat.

Mé poznatky:

  • Ovládání rychlosti hry bych dal dolů na panel vedle peněz (aby se nemuselo rozklikávat menu s rychlostí ale rovnou zvolit rychlost)
  • Prodej vozů a vagonů přetažením do koše bez překlikávání do záložky informace (přímo v záložce vagony)
  • Pohled se dá posouvat klávesami WSAD, ještě bych přidal otáčení pohledu klávesami QE (vlevo, vpravo) (vím že otáčení pohledu jde přes CTRL ale toto by mě vyhovolalo víc)
  • Změna pozice budovy/posunutí budovy bez bourání a znovu stavění za původní cenu (budova myšleno vylepšení průmyslu a stanic (sklad, bistro atd.) – přesun by mohl stát jen část původní ceny budovy
  • Zobrazení detailních informací o vagónu v provozovaném vlaku při najetí myší nebo kliknutí na něj (buď přímo ve hře nebo v informacích o vlaku, tam je totiž jenom informace o kapacitě vagónu)
  • Informace/hlášení o tom že vlak jezdí naprázdno/prodělává
  • Klávesa ESC by měla rušit stavbu (jako kliknutí pravým tlačítkem myši)
  • Pokud má vlak příkaz jeď do depa aby to bylo vidět nad ním v popisku jak má info o tom jestli stojí nebo jede
  • Možnost klonovat celý vlak (ne jen zastávky ale i s vagóny), s tím se myslím ve hře již počítá
  • Informace o počtu obyvatel ve městě
  • Transport pošty (i popř. ostatních komodit) na vlakové nádraží aby se tam přeložilo a vlakem převezlo dál (až bude ve hře automobilová doprava), z důvodu toho že často se pošta postaví nevhodně ve městě.
  • Příkaz vyprázdnit danou surovinu ze stanice (zatím lze jen zastavit příjem dané suroviny ale ta tam pak zůstane bez užitku)
  • Nastavení zpráv/hlášení ve hře – možnost nastavit si chybové a informativní hlášení omezené jen na určité události (kapacita skladu, čekající vlak atd…)
  • Zastávky nazývat podle názvu města a průmyslu ne jen zastávka č.1…
  • V seznamu zastávek přidat možnost zobrazit zastávky podle toho jak jsou mezi sebou propojeny kolejemi
  • Třídění stanic a vlaků v seznamech podle typu nákladu které přijímají/produkují/mohou vézt (lidi, pošta, uhlí atd…)
  • Třídění vlaků taky podle typu vlaku (bude se dost hodit při modernizaci vlaků na nové typy)
  • Návěstidla aby šli stavět i na mostech a hlavně pod mostem (nyní je potřeba neustále posouvat návěstidla jinak nelze postavit most když je tam zrovna návěstidlo)
  • Automatické bourání návěstidel tam kde se staví nová kolej (nyní kolej nelze postavit, musí se první zbourat návěstidlo)
  • Při stavbě návěstidel si předem zvolit typ/směr návěstidla a vzdálenost mezi návěstidly a pak tažením po kolejích by se postavily.
  • V informacích o trase vlaku zobrazovat názvy měst a průmyslu kde zastavuje
  • Chybí typ vlaku při kliknutí na něj
  • Přidat možnost (klávesu) pro zavření všech otevřených oken naráz), možná i možnost zavření všech oken kromě aktivního
  • V budovacím módu i když jsou stromy průhledné tak i přesto přes ně nejdou dobře vidět různé věci, hlavně šipky návěstidel aj.

Myslím že se již s některými věcmi počítá, sepsal jsem pro úplnost vše co mě zatím napadlo.

 

Ještě jsem narazil na bugy:

  • Pokud město postaví kolem všech silnic budovy a zastaví si tím cestu pro rozšíření silnice tak se již dál nerozvíjí
  • Při opuštění hry a najetí do základního menu hry se mi docela často stává že se nezobrazí nabídka hry ale jen obrázek vlaku

 

Na závěr pár věcí které by mě zajímali jestli se s nimi ve hře počítá:

  • S lidma ve vagónech, nástupištích se snad počítá, počítá se i s lidma ve městech/na silnicích, u průmyslových budov?
  • Také zvířata by tam mohla být – psi, koně, ptáci, krávy na louce… ?
  • S tím souvisí jestli budou ve hře farmy a zemědělství?
  • Bude ve hře tržiště neboli směna peněz/žetonů v určitém poměru? Buď by směna mohla probíhat klasicky jen v nabídce nebo mě napadlo mě že by to mohla být budova kam by se převezlo zboží či surovina která by se tam směnila na zvolený druh suroviny)
  • Denní doba (se střídáním dne a noci nevím jestli se počítá, myslím že alespoň s počasím ano)

 

To je tak nějak zatím vše co mě napadlo, jistě mě při hraní napadnou další věci nebo i Vás tak napište jakýkoliv nápad který Vás napadne, co Vám ve hře vadí/chybí.

Já se přidám při stavbě tunelu označit (našeptávač?) výšku terénu (úroveň) u vjezdového a výjezdového (při stavbě) portálu. Je dobře, že lze stavět tunel s klesáním/stoupáním, ale zbytečně klesat, když nemusím?

K lidem v ulicích, dle mě by hra začala být zbytečně náročná na slabší PC co vývojář deklaruje. Já mám starší PC a Mashinky mě jdou ok, ale vím o kolik šla dolu plynulost například u Transport Fever při zahuštění ulic individuální dopravou. V tomto bych zůstal u klasického Transport Tycoonu, kde chodící lidé a automobily nebyly.

Ahoj.

Ano máš pravdu že to na výkon mít vliv určite bude. Ale mě ty města teď připadají jako města duchů. A pro ty starší pc by se to mohlo vyřešit třeba v nastavení vypnutím.  A třeba v Cities Skylines jsou lidi i auta (a těch je tam fakt hodně) a hra jede dobře.

 

V TT mě ty lidi taky nechybí ale to je dáno tou grafikou. Tady kde je pěkná 3D grafika je to jiné.

 

No každopádně je to stejně na vývojářích tak uvidíme.

Tak ono i u Cities in Motion 2 zahuštění dopravy o IAD nezačne moc zatěžovat nároky na PC, ale stejně. Uvidíme, zda někdo z vývojářů, fórum čte a jak se k podmětům postaví. Stejně odhaduji, že dříve jak se silniční dopravou to není na pořadu dne.

K výčtu: Já pro otáčení pohledu používám přidržení kolečka myši a táhnutí doleva/doprava.
Taktéž souhlasím, že chybí klonování vlaku!

- Při klinutí na nádraží by se hodil seznam vlaků, které mají toto nádraží v seznamu trasy.
- Klonování celého vlaku určitě ocením.
- Jednoduchá výměna lokomotivy bez nutnosti znovu zadávat trasu a přešoupávat vagony. V openTT to tuším bylo v obecné volbě, že při návštěvě depa se určitá lokomotiva vždy vyměnila za určitý jiný typ lokomotivy.
- Semafory tažením je skvělá věc, taky fungovala v openTT.
- Vlak se ziskem 0 nebo mínus hlásit.

Přidávám se (tady i na Steamu) k nápadu s počasím (sníh/déšť/mlha/sluneční paprsky) - tuším bylo již uvedeno jako optional i v nějaké roadmapě na možné budoucí implementace nápadů.

Inspirací by mohl být Earth 2150 (hra z roku 2000), kde jednotky/stavby i postupně zapadávaly sněhem a zanechávaly stopu (viz odkaz níže) - jak tohle tenkrát udělali ? 🙂 ... Pokud by šlo do Mashinek přidat alespoň zjednodušenou formu...takovéhle detaily pak můžou odlišit velmi dobrou hru a hru nezapomenutelnou.

Bylo možné využít engine s particles systémem? Dal by se využít mimo kouř a oheň i na sníh/déšť/jiskry parních lokomotiv a brzdění vagonů...?

K postavám do měst: mám starší PC, zatím to jde, při přidání postav bych porosil o možnost vypnutí. Zatím to hraju spíš jako TT a moc se nekochám, protože než něco postavím tak roky a éry letí.

Další nápady na zlepšení hry

Příliš mnoho popisků. Hra  naprosto nepřehledná, při kumulaci více objektů blízko sebe, je nepřehledná i při větším zvětšení. Popisek u výrobních závodů, kde se provádí výroba, s tím co se zpracovává  zviditelnit  až po najetí myší  na ikonu závodu nebo do MENU <BUDOVY>

Zastávky nazývat podle názvu města a průmyslu .  Vypustit popis „ u města….“. Při přejmenování se pak objeví např. „ Brno u města Brna“, dále se s výrazem „u města….“ Nepracuje.

POŠTA a OBCHOD se mi několikrát zobrazily tak, že jsem se k nim vlakem nedostal a nesplnil úkol.

Při zastavení ve stanici mi chybí cestující.

Vadí mi, že nemohu určit kolej ve stanici a stává se, že vlak místo, aby jel po nejvýhodnější trase (kratší vzdálenost, nižší frekvence vlaků) se vydá do nejsložitější trasy a já nemohu nic dělat. Když jej otočím, vrátím jej za návěstidlo zpět, otočím , jede zase po stejné trase, místo, aby odbočil tam, kde bych ho rád viděl.

Pokud se někde popisky dají vypnout poraďte.

Trasa vlaku lze vyznačit. když zadáš  nádraží, tak lze vytyčit i kolej po které pojede